Modri dan v MariniUp Izola

modra zastava

Izola, 3. junij 2022 –  V MariniUp Izola danes v sodelovanju z Vrtcem Mavrica Izola poteka Modri dan s svečanim dvigom 23. Modre zastave. Letošnji Modri dan izpostavlja pomen ločevanja in zmanjševanja količine odpadkov, predvsem plastike za enkratno uporabo.

Modra zastava je mednarodno priznani okoljski znak za trajnostno upravljanje kopališč in marin, ki je namenjena povečanju okoljske ozaveščenosti. Plaže, na katerih plapola modra zastava, so simbol čistega morja in okolja, urejene infrastrukture in bogate ponudbe. Izolska marina se je tako tudi letos pridružila še 15 drugim ponosnim prejemnikom modre zastave v Sloveniji.

Z Modrim dnem želimo spodbuditi otroke k varovanju okolja in vzdrževanju čistejših površin v lokalnih okoljih. V marini je otroke vrtca Mavrica danes pričakal Pepi, živahna izolska maskota, ki se je z otroci podil po modrem poligon na temo ločevanja odpadkov in skupaj z njimi spoznal, kako lahko vsak prispeva k čistejšemu okolju, saj je skrb za okolje čedalje bolj aktualna tematika.

Vladimir Gavran, direktor MarineUp Izola je ob tej priložnosti povedal: »Veseli me, da smo lahko po nekajletnem premoru zaradi Covida v marino ponovno povabili otroke vrtca Mavrica. Menim, da je okoljska vzgoja najmlajših izrednega pomena, saj je okoljska problematika realnost s katero se bodo morale bodoče generacije spopadati veliko bolj resno kot so to počele dosedanje. Tudi sicer smo v izolski marini ubrali smer razvoja, ki je skladna z okoljem v katerem delujemo. Menim, da je to izrednega pomena, zlasti glede na umeščenost same marine, ki dejansko živi z mestom. Takšen pristop smo upoštevali tudi pri izvedbi investicij v infrastrukturo, kot sta novi plavajoči pomol B in sanitarni-gostinski objekt, pri čemer smo zasledovali trajnostne rešitve, ki imajo manjši vpliv na okolje. Ponesem sem, da s svojim delovanjem dosegamo visoke standarde Modre zastave. Zavzemali se bomo, da bo naše delovanje okolju prijazno tudi v prihodnje.«

Program Modra zastava vsako leto izvaja in preverja Fundacija za okoljsko vzgojo v več kot 35 državah Evrope in ostalega sveta. Evropska fundacija je leta 1987 začela podeljevati modro zastavo plažam, ki dosegajo visoke zahteve. Upravljalci kopališč in marin z modro zastavo morajo izpolnjevati več kriterijev, ki so razdeljeni v naslednje skupine: kakovost kopalne vode, varnost in storitve, okoljska vzgoja ter informiranje in okolju prijazno poslovanje. Modro zastavo prejmejo le za eno leto, zato se morajo naslednje leto zopet potruditi, da zadostijo vsem kriterijem.